(بلومبرگ) – رقابت جهانی برای ساخت کارخانههای داخلی و قطع وابستگی به تامینکنندگان خارجی برای این قطعات حیاتی باعث رونق هزینهها میشود و بزرگترین ذینفعان تاکنون احتمالاً سازندگان تراشه هستند.
فقط در هفته گذشته، شرکت اینتل در مورد بیش از 50 میلیارد دلار نیروگاه های جدید در لهستان، آلمان و اسرائیل، با انگیزه های دولت، اعلامیه هایی را اعلام کرد.
در مجموع، ایالات متحده، اتحادیه اروپا، ژاپن و هند بیش از 100 میلیارد دلار یارانه برای جذب شرکت هایی مانند اینتل، شرکت تولید نیمه هادی تایوان و شرکت میکرون فناوری متعهد شده اند.
برای سازندگان تراشه، یارانه ها نشان دهنده یک محافظ مهم در برابر افزایش هزینه ها است، در حالی که آنها برای تغییر شکل چشم انداز تولید جهانی تلاش می کنند. برای دولت ها، کارخانه ها به معنای شغل، سرمایه گذاری در زیرساخت ها و امنیت زنجیره تامین برای نیمه هادی های مورد نیاز برای همه چیز از تولید خودرو و تلفن همراه گرفته تا لوازم خانگی است. در مواجهه با حمله روسیه به اوکراین و تهدید همیشگی چین برای تسلط بر تایوان به زور، آنها شرط میبندند که کارخانههای بیشتر در کشورهای بیشتری آنها را در برابر اختلالات محافظت میکند.
بزرگترین طرح اینتل در اروپا کارخانه 30 میلیارد یورویی (32.8 میلیارد دلار) آن در آلمان خواهد بود، جایی که در مورد بسته یارانه ای به ارزش حدود 10 میلیارد یورو مذاکره کرد.
اینتل گفت که انتظار می رود سایت جدیدش در ماگدبورگ 7000 شغل ساخت و ساز در مرحله ساخت و ساز اولیه و همچنین حدود 3000 شغل دائمی با فناوری پیشرفته و ده ها هزار موقعیت اضافی در سراسر اکوسیستم صنعت ایجاد کند.
دولت آلمان و تراشهساز مستقر در سانتا کلارا در کالیفرنیا در ابتدا با یارانههایی به ارزش 6.8 میلیارد یورو موافقت کردند. اما این شرکت توانست استدلال کند که هزینه ساخت این کارخانه که در ابتدا 17 میلیارد یورو تخمین زده میشد، به دلیل پیشرفتهای تکنولوژیکی، تورم و هزینههای بالاتر انرژی افزایش یافته است. آلمان موافقت کرد که 3 میلیارد یورو دیگر به کمک های دولتی در بسته ای که شامل سقف قیمت ها می شود، اضافه کند.
افراد آشنا به این موضوع گفتند که STMicroelectronics NV و GlobalFoundries Inc. حدود 40 درصد از هزینه های خود را از طریق قانون تراشه های اتحادیه اروپا یارانه دریافت کرده اند. TSMC، بزرگترین سازنده تراشههای قراردادی جهان، در حال مذاکره طولانیمدت با دولت آلمان برای 50 درصد از کارخانه نیمهرسانای جدید خود در درسدن است، همان چیزی که ژاپن به این شرکت پیشنهاد داده است. این شرکت و شرکای آن ممکن است تا 10 میلیارد یورو برای ساخت این تاسیسات هزینه کنند.
مدیران TSMC بارها و بارها در مورد هزینه های عملیاتی بالاتر با فشارهای متنوع خود صحبت کرده اند و در آخرین جلسه سالانه سهامداران، رئیس Mark Liu گفت که این شرکت ممکن است با چالش هایی در زمینه منابع انسانی و اتحادیه های کارگری در آلمان روبرو شود.
با این حال، دولتهایی که بیش از حد در این یارانهها فرو میروند، خطر واکنش منفی مالیات دهندگانی را دارند که هنوز با تورم فزاینده و افزایش نرخهای بهره دست و پنجه نرم میکنند. حتی موریس چانگ، بنیانگذار TSMC هشدار داده است که تلاشهای دولتها در سراسر جهان برای ایجاد زنجیرههای تامین تراشههای داخلی میتواند هزینهها را بالا ببرد و در عین حال همچنان در رسیدن به خودکفایی ناکام باشد.
زمانی که تراشهساز آلمانی Infineon Technologies AG یک میلیارد یورو برای کارخانه خود در درسدن دریافت کرد، کلمنس فوست، رئیس موسسه اقتصادی آلمان IFO، هشدار داد که مبادله یارانهها برای تولید تراشههای داخلی ممکن است منطقی نباشد.
فوست در ماه مه به تلویزیون آلمانی ARD گفت: نگرانی من این است که ما مقدار زیادی پول را فقط برای افزایش اندکی امنیت عرضه میدهیم. حتی اگر همه چیز درست شود، ما همچنان 80 درصد تراشه های خود را وارد خواهیم کرد.